16 януари 2010

За Копик маркерите

Тази публикация я обмислям от много време и днес ще се опитам да систематизирам цялата информация и личен опит които имам при оцветяването с Копик маркери. Възможно е да пропусна нещо или да се изразя неправилно, както е много възможно и да не знам отговора на някой въпрос. :)

Какво са Копик маркерите?

Копик маркерите са продукт разработен в Япония преди повече от 20 години, като е специализиран за рисуване на скечове, комикси и анимации. Цялата гама Копик маркери съдържа 334 цвята и се увеличава. На пазара има 4 вида Копик:
1. Скеч маркери - 334 цвята
2. Копик маркери - 214 цвята
3. Копик Чао - 144 цвята
4. Широки маркери - 36 цвята



Има три разлики между различните видове.
1.Пълнител. Скеч маеркерите имат най-голям резервоар с възможност за покриване до 6 листа хартия, а Чао до 3 - 4 за сравнение.
2. Форма на тялото
3. Форма на писеца
Разлика в качеството на оцветяване няма. Всички маркери могат да се пълнят с мастило, когато се изхабят. Става изключително лесно с издърпване на писеца.
Цената на един пълнител мастило, поне в УК, е колкото цената на един брой скеч маркер. Определено е за предпочитане пред закупуването на единична бройка маркер, от този който ви е свършил.

Моят личен опит е с Чао маркерите. Ако сте начинаещ и искате да опитате, ако ви трябва само за оцветяване на малки картинки, печати и т.н., препоръчвам ви да започнете с тях. Цената е двойно по - ниска отколкото на скеч маркерите и така ще имате възможност да пробвате, харесате или не, и т.н. Може да се закупят съответно на единични бройки, или в готови комплекти подбрани в една гама: 12, 4х36 или 2х72 цвята.

Аз започнах с готов комплект от 36 цвята "С". Беше ми изключително трудно да реша на единични бройки кои номера да взема, за да се допълват, за това предпочетох да се доверя на производителите и комплектите. С времето си купих допълнителни бройки, но вече знаех какво искам и какво да очаквам.

ВНИМАНИЕ: Копик маркерите пристрастяват! Колкото и цветове да имате, никога няма да са ви достатъчни! :)

Какво е да оцветяваш с Копик?

Личните ми впечатления, след като преминах през акварелни моливи и други марки маркери ще кажа - Удоволствие. Цветовете се нанасят изключително плавно, без да оставят по-тъмни или светли чертички. Възможноста да достигате до няколко тона по-тъмен цвят след многократно повтаряне и което е по-изумителното в случая, хартията на която го правите няма да се нарани, намокри, скъса, дори и след повече от 10 пъти минаване. Нагледни снимки съм прибавила в една публикация от м.септември озаглавена Copic vs all. Огромната гама цветове, позволява (стига да ги имате в наличност разбира се :) да преминавате лесно от една в друга тоналност, като помежду си се преливат почти идеално - без резки разлики. Друг плюс е, че може и да отнемате цвят с безцветният маркер (colourless blender). Сигурно само на много тренираните хора не се случва да излязат извън очертанията и контурите при оцветяване. Аз го правя често, но с блендера мога да "изтрия" грешката. Тук разбира се трябва да е ясно, че не можа да се заличат идеално големи повърхности или много тъмни цветове.

Каква хартия е подходяща за оцветяване?

След като веднъж се сдобих с маркерите, реших че всичките ми проблеми с оцветяването са решени. Да ама не. Хартията има голямо значение, поне докато не изградите техника. Идеално би била леко еластична, с къси нишки които да спират цвета от разливане. Има и специално разработена хартия от производителите, но за картички е доста тънка 70гр и на мен като на начинаещ ми беше/е трудно да я ползвам. Понеже маркерите имат изключителна и много бърза попивателност, изсъхват много бързо, а за да се смесят цветовете добре, е нужно да рисувате бързо, докато е все още леко мокро. Пребройте думата "бързо" в последното изречение! :) Освен това, колкото по-слабо попивателна е хартията, толкова повече ще издържат маркерите. По-дебеле не означава непременно по-попивателна, но за постигането на един и същи ефект, някои хартии изискват повече нанасяне от други.
Аз не можах да си намеря от къде да си закупя в УК тази която препоръчват американките. След доста проби и камара бели картони в къщи, останах най-доволна от картоните на Personal Impression 250гр за оцветяване и щамповане.


Препоръчвам ви да погледнете блога в дясната лента от тези които следя: "I like markers". http://ilikemarkers.blogspot.com/ Жената която го води е представител продукт специалист на Копик маркерите, също и дизайнер на печати. Дори и да не разбирате английски, има изключително много нагледни картинки, лесни за разбиране.

За сега това от мен. Въпроси сигурно имате много, вярвам че не знам отговорите на всички, но ще се радвам да отговоря, ако мога разбира се. Сигурно пропускам доста неща с тази публикация, но и без друго стана дълга и скучна. :)

И пак ще кажа - снимките не са честни спрямо това което е на живо. Разликата е огромна. Представете си идеалната фотошоп картина отпечатана с идеалният принтер, това е какво постигат маркерите, когато се научите да работите с тях!

Целувки!

25 коментара:

  1. а стига ме подкокоросва бе Нанче,..
    виж сьм си купила
    Ти оцвети една с жабка и дай да я прентираме наготово..
    Боже,дали ще доживеем в Бьлгария да внесьт такова чудо

    ОтговорИзтриване
  2. Раче, то има в бг, но май само скеч маркери за цена 10 лева бройката. :С Ще ти оцветя по-късно, но като нямам скенер, не знам дали ще стане добре с фотоапарата снимката за принтиране.

    ОтговорИзтриване
  3. Nana, евала, че отдели времето да напишеш такъв хубав и изчерпателен постинг! Всичко, което прочетох беше много полезно и съм сигурна, че не съм единствена! Кажи сега каква хартия препоръчват американките? ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря много за статията, беше ми интересна и полезна.

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, Neenah paper, Gina k pure luxury, Papertrey. Това е което бях намерила с най-добри отзиви и нито една на нашият пазар. :С

    Шмате, :), благодаря и аз!

    ОтговорИзтриване
  6. Супер полезна статия! Вярно е, че и в България ги има ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Нели, радвам се, че си намерила публикацията за полезна! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Нана, страхотна информация! :) Аз имам едно питане.. случайно запозната ли си с Promarkers и с какво копиците ги превъзхождат? Виждам, че и те са доста популярни, но не мога да разбера разликата тъй като на вид картинките оцветявани с тях и копиците изглеждат еднакво...

    ОтговорИзтриване
  9. Блещуче, знам за тях, гледала съм филмчета и картинки оцветени, наистина няма разлика поне на пръв поглед. Не мога да кажа нищо. Знам само, че цените са почти колкото чаото, и до скоро (поне в УК) нямаше толкова голям избор от цветове.

    ОтговорИзтриване
  10. Трябва да проверя:)

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да питам къде мога да си ги купя в София, че си нямам и идея

    ОтговорИзтриване
  12. В София им е вносителя за България на www.artservicebg.com можете да проверите къде ги има. Дано да съм бил полезен и да не се сметне за реклама...

    ОтговорИзтриване
  13. Статията ти е уникална. Искам да питам дали някои има информация дали мога да си купя от пловдив?

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,
    браво за статията, доста е добра. Аз днес се сдобих с 2 маркера на Копик и ще тествам и тренирам да видим до къде ще ме закарат. Иначе да самото тестване от началото беше удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  15. ami kade moga da si kupq ot ruse ili pone daite nqkoi lnik za kam 5 cvqta ili 1 broika

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимче,можеш да потърсиш из нета - да речем...боже нз!!...аа както каза Нана в Art Service Ltd. само че са доста скъпички 10 лв маркера (зa Sketch)П.П. за съжаление към пет цвята няма,но можеш да си закупиш по 1 бр(и между другото за какво са ти толкова малкo)

      Изтриване
    2. Анонимче,можеш да потърсиш из нета - да речем...боже нз!!...аа както каза Нана в Art Service Ltd. само че са доста скъпички 10 лв маркера (зa Sketch)П.П. за съжаление към пет цвята няма,но можеш да си закупиш по 1 бр(и между другото за какво са ти толкова малкo)

      Изтриване
  16. Много бих искала да ги опитам, но са много скъпии :( И в УК ли са на същите цени или тук просто са се повишили?

    ОтговорИзтриване
  17. Има ли ги в книжарниците???

    ОтговорИзтриване
  18. Можете ли да ми кажете в сайта на Art Service кои видове маркери се подават? Видях цените, но никъде не пишеше вида на маркера.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за инфото!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте!Моля да ми помогнете,мисля да си поръчвам по интернет тези маркери Copic за рисуване на манга но в няколко форума включително този прочетох че се използва специална хартия за работа с тях която не знам как и откъде да намеря.Моля помогнете!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесна и много полезна статия. Мнгоо благодаря, че си отделила време да споделиш опит и мнение с нас. Тъй като картинката на препоръчаната от теб хартия не се изобрасява, може ли да ме посъветваш откъде да си намеря такава хартия. Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте на всички!

    Искам само да добавя че ексклузивния вносител на Copic за България е Арт Сървиз ЕООД - http://artservicebg.com

    Имат всиииииииичко :))

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, бих искала да попитам относно хартията откъде си я купуваш и какви други би препоръчала?

    ОтговорИзтриване