25 май 2012

One click Lightroom processing

Скоро бях писала за Лайтрума и обработка на снимки с едно кликване. Днес, вече вчера, след като се разговорихме с една приятелка на фейса за снимки, фотоапарати и прочее, рязко ми се приснима. Още повече, че напоследък съм извадила 50-ката и упорито отказвам да приема, че не мога да се справя с ръчният фокус, който ми е труден при статични обекти, а при бързо движещи се 6 годишни на ролери, си беше повече от предизвикателство.


Излишно е да казвам, че обожавам да гледам снимки. Нямам абсолютно никакви предпочитания към стил или обработка, важното е като погледна снимка да ми хареса и признавам си, че това най-често е повлияно от цветовете и/или контраста, въпреки, че харесвам и "размити", пастелни кадри. До скоро ме тормозеше факта, че моите снимки (освен, че не са нищо особено като идея), но дори нямат хубави цветове. Докато не попаднах на фотострийма на този фоторгаф - Andrew - CubaGallery. Wow, гледах с часове първият път, като замаяна. Като свършеха снимките започвах от начало да гледам и колкото повече гледах, толкова повече не можех да повярвам, че един нищо и никакъв кадър на камък в море, може да бъде толкова хипнотизиращ.


Знаех, че всеки си обработва снимките (говорим за големите). Но, мисля че едва тогава, за първи път си дадох сметка, че няма никакво значение дали снимките ми са с възможо най-близки до реалното цветове, важното е като ги гледам да си ги харесвам. :) Магически, всичките ми терзания относно обработки се изпариха. Без да се замисля си купих Лайтрум пресет-а на Андрю (в блогът му има линк) Bombay Sapphire, но тъй като нямах никакви снимки в роу формат (понеже стават най-добре с тази обработка), седеше на изчакване...до днес. Може би щеше да е още по-добре, ако не беше и силното слънце по което правих снимки, но не смея да се оплаквам. До преди два дена все още обличах пухенката и съвсем е вероятно другата седмица пак да мина на нея. За това се радвам на малкото слънчеви и топли дни, които ни сполетяха. :)


Пускам преди и след. Преди са абсолютно непипани от роу и всичко което съм направила е едно кликване на пресета Бомбай (ландскейп или портрет, което ми се е сторило по-добре). Едната снимка е леко отрязана, но това не го броя. :)

Бях споменала, че мисля да се самопредизвикам за картички, но като се замисля напоследък всеки ден си е ново предизвикателство за мен. Няма да изпадам в подробности, но с работата в бюрото (където вече съм официално квалифициран дженерал адвайзър фръц, фръц), различните курсове към колежа, които скоро завърших (успешно!), търсенето (не особено интензивно, тъй като съм много капризна) на работа, ежедневието ми е запълнено на максимум. Включете мъж, дете, куче и разни извънкласни занимания, и да си призная, в малкото време което ми остава за хоби, предпочитам да правя това за което имам настроение в момента.


Надявам се, че ви беше интересно. :)

п.с. Ако в следващата публикация четете за градинарство, значи положението излиза извън контрол и най-накрая публикациите в моят блог ще пасват идеално на името му: Нана' с крап. :)




15 май 2012

И аз така...



Докато умувам над трудното решение да се или не се самопредизвикам, едно не показвано тефтерче. Вие на каква диета за семейно щастие сте? :)

14 май 2012

Paper flower

Обещах ви включване със снимки от Единбург, обаче наблегнах на шопинга повече от колкото на разглеждане на туристически атракции. За мое щастие, имаше какво да се види дори и премъкването от един в друг магазин. Целият град е просто...просто прекрасен. Първото нещо което ми направи впечатление е колко е чисто на всякъде, дори и в крайните квартали. Имах щастието колегата да ме качи на грешният автобус. Никой да не ми обяснява повече, че жените са по-зле с отиентацията. Много моля! :) Страхотна архитектура: орнаменти, колони, склуптори...ще спра с изброяването, за да не ми проличи много какъв лаик съм по темата, но се прехласнах по красивите сгради и паметници. Времето разбира се, беше типично Шотландско. :) Другият месец, живот и здраве пак ще се ходи на обучение за 3 дни, дано се покаже малко слънце тогава, че да обикалям с дори по голям кеф. От магазин на магазин имам предивид. :)




Както и да е. Нещо ми се приправи картичка вчера. "Забодох" си едно цветенце в Pinterest преди няколко дни и мира не ми даде докато не го направих. И тъй като самото то стана доста голямо, реших че всичко от което има нужда за една картичка, е малко хартия за цвят и панделка.



Казват, че апетитът идва с яденето и така ми се иска да си направя един 30-дневен маратон като Тони, но не ми е ясно как ще го избутам. :)  Тони, ако ти решиш да направиш 30 дена Копик, обещавам да направя 30 дена clean and simple! Разбира се, всеки с идея за предизвикателство да си казва, колкото повече толкова повече. :)

Дори съм загубила тренинг да търся предизвикателства в които да се включа с картичката, за това ви оставям с едно простичко До скоро! ♥♥♥